
isbjerget, havnen, kirken, rådhuset, latrinerkvarteren, ARoS, glastriangeln
Det här inlägget vänder sig till alla andra arkitektstuderande som funderar på att söka utbyte till Århus.
Jag tycker verkligen det är kul att kunna dela med mig av min erfarenhet, men tillslut så blev det lite för mycket att svara på samma frågor hela tiden. Här kommer en sammanfattning på frågorna jag fått hittils och jag hoppas det hjälper i valet! :)
Oavsett så rekomenderar jag varmt att åka på utbyte; erfarenheten och upplevelsen är oslagbar!
Hur är Århus att bo i?
Århus som stad är väldigt charmig och vacker. Det finns alltid gott om saker att göra, från arkitektur till museum till konserter osv.
Århus, och Danmark generellt, är dyrare än Sverige. Men jag har tex hittat flertalet lunchställen för 30dkr nära skolan med fantastisk mat!
Jag personligen fick en chock av matkulturen. Det är rågbröd till frukost, lunch, mellanmål och middag. Utöver det är det potatis och fläsk i matsalen. De verkar inte förstått konceptet vegetariskt då man ofta finner bacon i salladen. (Inte mig emot.)
Klimatet är som i malmö. Lite rått och grått (pga bredvid havet) just nu är det ju påväg mot sommaren så jag upplever det som varmare hela tiden.
Det är en hamnstad, med både strand och småbåtshamn. Det finns även en kanal genom staden som ger stor karaktär, skyddad från värsta vinden är det här ett perfekt ställe att njuta av vädret från.
Studentliv/nattliv?
Ang studentliv så är det väldigt annorlunda mot UMA, det är sällan middagar eller liknande. Beroende på klass kan klassfester förekomma, det finns fredagsbar på skolan där man kan ta en öl efter plugget
Det finns hur många pubar som helst, danskarna älskar sin öl. Här kan man fika, äta, nattklubba. Nattlivet är betydligt bättre än i umeå tex. Det blir garanterat fest varje vecka, ibland två-tre-fyra gånger i veckan. Man sätter sin egen gräns.
Hur fungerar det med boende?
Boendet kan man få av skolan, då hamnar man i en korridor eller dublett en bit från centrum. Bussarna går var tionde minut och jag har inte upplevt det som några problem att cykla. Staden är väldigt cykelanpassad så det är lätt. Vill man inte ha studentboende finns det en hel del kollektiv i stan.
Hur är skolan?
Det finns sex klasser med olika inriktningar (man blir placerad och får inte välja själv, men man kan säkert önska). Inriktningarna är digital, internationell, teknisk/historisk (den är jag i), landskap/urban planning, abstrakt/konstnärlig, konstruktion
Skolarbetet varierar beroende på vilken klass du hamnar i. Men generellt är det ett väldigt bra tempo och bra antal handledningar pin ups.Jag har varit väldigt lugn och ostressad jämfört med UMA.
Folk går hem 16. När de jobbar sent kl 19. Det senaste jag har suttit kvar var till 22. Fast till finals satt jag ändå där tillsammans med de andra till 02 på natten.
Det är stort fokus på konstruktion och hur det fungerar i verkligheten, dock väldigt glada för UMAs sätt att sätta in människan i rummet.
Vi har tex haft föreläsningar om vind, byggnadskonstruktion samt ingengörsvägledning, av varierande kvalitet. Även arkitekturhistora en gång i veckan samt material föreläsningar, vi hade tre fördjupnings- och inspirationsföreläsningar om betong.
Som utbytesstudent räknas man som femte terminare. Jag går alltså i "trean" här, men jag tar inte min bachelor. Treor och tvåor jobbar tillsammans, samma föreläsningar och i samma studio. Man får inspiration från alla håll.
Jag tycker det är jättebra att få öva på bachelorprojekt utan att bli bedömd som bachelor
Jag tycker det är jättebra att få öva på bachelorprojekt utan att bli bedömd som bachelor
Ska man söka hit kan jag också rekomendera att man lär sig grunderna i rhino. Det programmet använder alla och man förväntas göra det också. Det är lite olika beroende på vilken enhet man hamnar i och vilken lärare man får vad de är ute efter och vad de kräver av en.
Jag gillar skolan starkt. Det är en stor skola men med många klasser i olika byggnader. Detta gör att man får kunskap från en stor skola men handledning och klass blir väldigt familjärt. Skolan är uppdelad i sex olika klasser och beroende på vilken man hamnar i har man olika förutsättningar. Generellt hamnar svenska utbytesstudenter i de danska klasserna = 100% av undervisningen sker på danska
Det kan vara lite frustrerande för de förstår inte alltid svenska heller.
Hur fungerar det med språket, är allt på danska?
Jag var också rädd för att inte förstå någonting och att Århus danskan var den svårare danskan.
De första två-tre veckorna förstår man ingenting vad de säger och det är bara att acceptera. Man förstår iaf sammanhanget av föreläsningarna. Uppgifterna får man även skriftligt. Sen klickar det till och man börjar förstå mer och mer, det går snabbare än man tror.
Något jag tror hjälpte mig mycket var att man får fråga så fort något är oklart och be dem definera orden man inte förstår, så lär man sig tillslut. Det fungerar fint att prata svenska med danska ord.
Att århus danskan skulle vara svårare är inte sant, de pratar långsammare och tydligare än övriga danska dialekter. Det som andra danskar tycker är klurigt med århusdanskan är att de har andra uttryck för vissa saker, men för en svensk spelar det ingen roll för vi måste ju ändå lära oss de danska uttrycken från början
Räcker en termin eller ska man stanna längre?
Eftersom jag trivs så bra och allt är strukturerat och genomtänkt hade jag lätt kunnat stanna kvar en-två terminer till. Dock känner jag att trean på UMA erbjuder mer, framförallt med Indienresan och ett bachelorprojekt på det.
Däremot tror jag att jag definivt kommer söka mastern här i Århus!
När ska man söka?
Från UMA tycker jag definitvt att tvåan passar bäst och till Århus är vårterminen kanske mer givande. Man får då dels öva på bachelorprojekt och en månads workshop. på höstterminen har jag förstått det som att det är kortare workshops som undersöker olika saker, samt ett mindre projekt i slutet.
FAQ,
utbyte,
Kommentera